Concertus New Office

“This is an exciting change for Concertus. The move to Friars Bridge Road supports our continued growth and ambitious plans for the future. The project team have worked hard to create a stylish, fun and inspirational environment for our staff to work in.”
– Andrew Rowe, Managing Director, Concertus

The Brief:
Concertus was quickly outgrowing its existing office accommodation and needed to relocate its operations to premises that were a better fit for the organisation. The brief was to create a functional and engaging workspace, that not only met the existing needs of a vibrant, forward-thinking and developing multi-disciplinary design and property consultancy, but also gave additional capacity for future expansion.

The Scope:
Having purchased a five-storey building which required extensive remodelling and refurbishment work, the new offices were carefully designed and set out to create flexible and adaptable working environments whilst, representing positive work culture for a forward-thinking and developing professional practice.

All work had to comply with modern building regulations, while working within the budget and time constraints. Budget initially played a huge part in the works, so discussions with manufacturers and building control to ensure a cost-effective design could be coordinated utilising all in-house disciplines.

Once a design was in place, all information was delivered to the contractor to ensure there were no delays to the programme of works. This enabled the construction phase to be completed on time so that the fit out was undertaken ready for staff to move in on the pre-planned date.

The Aim:
There were two elements to the project; the construction and refurbishment phase and the furniture fit-out element which took place once the refurbishment works were completed. The aim was to remodel the existing spaces throughout the building to accommodate a reception area, open plan offices, informal meeting rooms, touchdown spaces, project rooms and a breakout space. The new offices were carefully designed and set out to create flexible and adaptable working environments for Concertus. The workstations had to support and inspire the process of teams to reconfigure, develop and expand, therefore the opportunity for expansion was considered during the construction phase of the project.

The Result:
Although based in Ipswich, the accommodation now gives the ambience and atmosphere of a London practice. The new office features a main reception area and open plan floorspaces to encourage collaborative working. Each floor is laid out in a similar way with informal touchdown spaces, project rooms and a collection of meeting rooms to support more focused work and provide a space to engage in more sensitive discussions. Whiteboard walls are installed to allow individuals to create and share ideas wherever they are.

On the first floor, there is a large staff breakout space which has been designed in an American loft style, complete with industrial-style furniture; all which gives a contrasting environment to the rest of the building.

The open plan office space continues to the second and third floors providing a total of 135 workstations. The centre of each of these floors features a soft seating area, which allows individuals to hold informal meetings or even practice their golf putting skills.