Rattlesden CEVC Primary School

“I have just received a call from the headteacher at Rattlesden Primary School. She called to say that they had moved into their new classroom and we’re delighted with the result. She said that the new facility was much appreciated by all staff, governors and children. Please pass on our thanks to the delivery team, its nice when a satisfied customer takes the time to call.” – Frank Stockley, CYP, Suffolk County Council

The Brief: We were appointed by SCC to provide specialist extension works at Rattlesden CEVC Primary School. The client’s vision was to create a single classroom extension, separate from the existing building whilst maintaining the character of the site.

The site had several level changes and therefore it was important that the new classroom could be accessible, both from the existing school building and the external spaces, to people with all levels of mobility. The completed project needed to meet the requirements of the users functionally and tie-in with the external environment, whilst keeping within the available budget.

The Scope: We developed a design for the new extension, situating the building on the lower part of the site. This enabled an all-weather access ramp to be wrapped successfully around the structure, providing a level approach to the playground area.

The Result: The school has always had issues with level change on the site, for example, restricted wheelchairs access. This had previously meant that the school were unable to involve pupils in wheelchairs from activities held on this area. The project has enabled wheelchair users to gain access and with the additional provision of an access toilet in the new block, this has made the site fully accessible. The new class base now caters for the future growth of the school.

 

image1