Project

Waste Transfer
Station
(Lytham Road)

Brief

We were selected as the chosen consultant for this project due to our multi-disciplined and collaborative approach to our projects.

We were commissioned by our client, Suffolk County Council, to design and project manage the construction of a new waste transfer centre on the Lytham Road site in Ipswich.

Key Info

Location:
Ipswich, Suffolk

Project Type:
New Build

Client:
Suffolk County Council

End User:
Waste Transfer Station (Lytham Road)

Project Completion:
April 2021

Project Value:
£3.7 million

Contract Type:
JCT 2016 W/Quantities

Disciplines:
Architecture, Estates + Development Management, Landscape Architecture, Mechanical + Electrical Engineering, Project Management, Structural + Civil Engineering, Quantity Surveying + Cost Consultancy

Imagery

01
02
03
04
/
01
02
03
04

Scope

Extensive external works were carried out to support the requirements of the facility, including establishing the main yard, access road and associated ground works.

We were involved from stage 3 of the project until completion, during which many of our multidisciplined teams have contributed towards the completion of the facility. This is a secondary Ipswich based centre to assist the existing Foxhall Road site and would specifically be for commercial waste rather than household waste. The purpose of the new station was to allow waste to be transported to The Energy from Waste Facility and recycling transported to reprocessing facilities more efficiently in fewer larger vehicles. The transfer station also required an office, weighbridge, car parking spaces, a new site access road, and a drainage and water management system.

The team utilised a 3D modelling system to produce the design for the new station to ensure accuracy and efficiency. This design incorporated several bays sized to cater for the storage of each separately collected waste type, with considerations for vehicle movements and up to two days retention time. The building’s main structure designed by our structural engineers consisted of a steel frame with external LunaWood Thermowood Cladding, in keeping with the local landscape and internal cladding. The weighbridge was also a key feature for the site, for lorries to be weighed as they enter and exist the site. A modular office was installed for the weighbridge staff, with a workspace, W/C and kitchen area.

Our Engineers were responsible for the installation of a passive hybrid designed ventilation system. This system included passive ventilation roof wind catchers, which by being predominantly wind powered, help make the building more sustainable and energy efficient. This was further enhanced by the installation of roof mounted solar panels for the new station. These are features we are conscious to incorporate within our designs to ensure we are making a conscious effort towards achieving Government’s NetZero by 2030 initiative.

The facility has also been appropriately future proofed to allow for expansion in response to housing growth in the area.

Result

We successfully delivered this important project for the local community, and the new waste transfer station is now complete and ready for use.

The new facility can accommodate the collection and transfer of waste in the Ipswich area more efficiently and in line with demand from population growth.

Work With Us

We work with clients in both the private and
public sector. Contact us to start your project.

Contact UsLearn More

Project

Mildenhall Hub

Brief

We were appointed to produce a master plan for creating a single site hub for the town’s public services.

Spread across the town in Mildenhall, many of the diverse public sector buildings were reaching the end of their design lives. The hub would be home to the relocated Mildenhall Academy, Leisure Centre, Children’s Centre, Pre-school, Public Library, Advice Centre and offices for councils, the NHS, central government and the voluntary sector. Providing the town and surrounding area with integrated access to community services.

Key Info

Location:
Mildenhall, Bury St Edmunds, Suffolk

Project Type:
New Build

Client:
West Suffolk Council

End User:
Abbeycroft Leisure, Academies Enterprise Trust, Academy Transformation Trust, Adult Social Services, Citizens Advice, Clinical Commissions Group, Department Working Pensions, Public Heath England, Suffolk County Council (SCC), Suffolk Libraries, Suffolk Police, West Suffolk Clinical Commissioning Trust

Project Completion:
May 2021

Project Value:
£39 million

Contract Type:
Design and Build

Disciplines:
Architecture, Interior Architecture, Landscape Architecture, Mechanical + Electrical Engineering, Quantity Surveying + Cost Consultancy, Structural + Civil Engineering

Imagery

01
02
03
04
05
06
07
08
09
010
011
012
013
014
015
016
017
018
019
/
01
02
03
04
05
06
07
08
09
010
011
012
013
014
015
016
017
018
019

Scope

This project required a multi-disciplinary approach across our in house professional teams.

Originating with the master planning, the project required involvement from our Architecture, Landscaping, Interior Architecture, Quantity Surveying, Structural + Civil Engineering, and Building Services Teams.

In order to first explore the possibility of creating the hub, we developed a robust business case to allow partners and stakeholders to conduct due diligence on the proposed community facility. We engaged and consulted with a large number of stakeholders, consolidating all their ideas and requirements. We also carried out land surveys and architectural design proposals. Each option was fully costed to include the build, capital receipts and any land purchase. We produced all background and supporting information, and gave a 25 year lifecycle cost.

We produced detailed designs for the build, including massing and site analysis drawings, layout plans and plans for the use of the buildings and surrounding spaces. This resulted in a smooth process for gaining approvals throughout planning and building control stages. Our designs were also used to secure funding to progress the project. The facilities included within the design are a high school, leisure centre, job centre, medical centre, police, local authority, library, café, pre-school, children’s centre and office spaces.

Our team of architects took many factors into consideration when designing the community facility. For instance, there were multiple stakeholders and end users involved on this project, which presents a more complex task of ensuring all their needs are met. However, through frequent client engagement sessions, the team were able to develop and understand their briefs, gaining a thorough understanding of how best to suit their needs.

This was essential to ensuring a cohesive layout was maintained throughout the building, connecting the facilities logically and allowing staff and users to navigate easily. The design has also provided optimal space for future advances in service delivery and population needs, as well as ensuring the building worked well within its environment. This involved designing in accordance with scale, mass, flow and architectural rhythm.

Our landscape architects ensured the external design was consistent with the ethos of the hub and internal design, as well as providing a cohesive site which connects to the existing town and public routes. They have provided green corridors and landscape features across the site to replace any landscape and ecology lost to the development, whilst enhancing the existing landscape. In order to manage surface water in a sustainable manner, a site wide Sustainable Drainage System (SuDS) was incorporated. They also ensured the site included provision of vehicular access and parking, while promoting sustainable methods of transport through cycle routes, electric car charging points and public transport connections.

Alongside the design of the building, we were appointed under a separate project to undertake a Category B fit-out to the library, café, Council Chamber and office areas. This included specification and installation of the furniture and fixtures as well as selection of final finishes, wayfinding signage and branding. The branding was an additional requirement, created by our graphic designer alongside the interior team, which the client were delighted with.

Mildenhall Hub reflects the Client’s aspiration for a multi-user facility with sustainability and efficient operation at the forefront of the design, focusing on reducing carbon emissions. The design has followed the strategy of ‘Be Lean’, ‘Be Clean’, and ‘Be Green’ principles to significantly reduce carbon emissions when compared to the target emissions rate. A combination of renewable technologies such as PhotoVoltaic (PV) panels, Ground Source Heat Pumps (GSHP), Combined Heat and Powe (CHP) and battery storage have been integrated into the design. Surplus electricity produced from the CHP and PV panels is fed into the battery storage system and used by the building when required. The purpose-built battery is formed from 24 recycled electric vehicle batteries and is the size of a shipping container. Having a centralised plant room serving all the facilities under one roof allows for the integration of services, resulting in an economical and energy efficient solution.

The Hub’s main construction was well underway when the Covid-19 pandemic began. The library and café had been designed as “The Core” of the building joining into other key facilities such as the academy, police offices, council offices, and NHS treatment and consultation rooms. Our design team met with the client, stakeholders and main contractor to plan and develop new design options for the project in-line with covid guidance. Our proactive approach ensured we could facilitate the late design changes, and maintain best value for the client. We adopted a phased approach in line with the government’s lifting of restrictions, which ensured the facilities with delayed opening dates were postponed in favour of focusing on completing the facilities which were required first.  Our experience and efficient response meant very few changes were required. This meant the client’s expectations could still be met, and the impact to ongoing construction was minimised ensuring adherence to the programme and delivery dates.

Testimonial

“The Mildenhall Hub is the model for how many towns and cities will provide their school, leisure and other public services in the future and I feel it is something that we will look back at in years to come and feel proud of.”

James Waters, Councilor and Leader of Forest Heath District Council

Result

The client and end users are extremely pleased with the finished project, which is an example of what can be achieved by working collaboratively with multiple stakeholders.

 

The completed hub is a national exemplar, and the first of its kind in the UK to have as many community services brought together under one roof to achieve its aim in reducing overheads and creating better cost and environmental efficiencies. The design of this building, both internally and externally, meets the client’s brief and requirements, as well as providing a practical and aesthetically pleasing community hub.

Work With Us

We work with clients in both the private and
public sector. Contact us to start your project.

Contact UsLearn More

Project

BaseTek Office

Brief

Our client was looking for an innovative design which would work well as an open and flexible office.

The design needed to reflect the company’s ethos and identity, using industrial textures and forms to characterise the important aspects of their business.

Key Info

Location:
Ipswich, Suffolk

Client:
BaseTek

End User:
BaseTek

Completion:
April 2020

Contractor:
SEH French

Disciplines:
Interior Architecture

Imagery

01
02
03
04
05
/
01
02
03
04
05

Scope

The boardroom sits on an open plan balcony overlooking the main office area and warehouse.

We were commissioned by the client to produce several options for the site and space which would capture the essence of the company and allow for future expansion. Our Interior Designers worked closely with the client to create their first purpose-built office.

The open two storey office space gives the user flexibility of several different meeting and working spaces throughout the building. This design features a range of interior architectural details, such as a large container which houses the boardroom.

Due to the nature of the open plan office, the structure of the building played a key part in the interior design. The structural frame and cross bracing embraced honest materialism and added to the industrial aesthetic our Interior Designers were aiming for. Our client was keen to embrace exposed elements to add to the character of the building. Black hardware and exposed services also link to the company’s industrial links and branding. Raw materials can be found throughout the office, for example woods and metals within the variety of seating.

We closely considered the co-ordination of the mechanical and electrical elements with the timber cladding features, ensuring the correct allowance was made within the timber system to allow for numerous lights and grilles. Thoughtful planning reduced installation time on site.

Result

The inspiring interior design provides a wonderful working environment.

Through close liaison with the client, our Interior Designers have created a space which employees feel proud of.

Work With Us

We work with clients in both the private and
public sector. Contact us to start your project.

Contact UsLearn More

Project

West Suffolk
Operational Hub

Brief

Suffolk County Council and West Suffolk District Council wished to combine some of their current services into one hub site.

Our brief was to provide a new hub to amalgamate their waste site, provision for their future waste collection needs and a purpose-built household waste recycling centre. This would include buildings for a new waste transfer station, bailer building and a re-use centre along with offices. The other part of the site would be used for the Councils’ parks and ground services. These include landscape stores, offices and a vehicle maintenance workshop to service their current fleet of vehicles. Associated external works and landscaping would also be required in this area.

Key Info

Location:
Bury St Edmunds, Suffolk

Project Type:
New Build

Client:
Morgan Sindall

End User:
West Suffolk District Council

Project Value:
£23 million

Project Duration:
13 months

Contractor:
Morgan Sindall

Disciplines:
Architecture, Building Services Design, Landscape Architecture

Imagery

01
02
03
04
05
/
01
02
03
04
05

Scope

For this design and build bid we were commissioned to deliver Architectural, Landscape, Mechanical, Electrical and Carbon services to RIBA stage 3.

Architectural and Landscape services were then appointed by the main contractor to RIBA stage 7 to complete the project. The purpose of the project was to centralise some of the existing waste services onto one joint site to create a hub where services can function together, whilst maintaining the safety of the public visiting the household waste recycling centre. New roads, hardstanding, parking and landscaping were also provided and designed to facilitate the safe flow of traffic in and around the site.

Work With Us

We work with clients in both the private and
public sector. Contact us to start your project.

Contact UsLearn More