Project

Mildenhall Hub

Brief

We were appointed to produce a master plan for creating a single site hub for the town’s public services.

Spread across the town in Mildenhall, many of the diverse public sector buildings were reaching the end of their design lives. The hub would be home to the relocated Mildenhall Academy, Leisure Centre, Children’s Centre, Pre-school, Public Library, Advice Centre and offices for councils, the NHS, central government and the voluntary sector. Providing the town and surrounding area with integrated access to community services.

Key Info

Location:
Mildenhall, Bury St Edmunds, Suffolk

Project Type:
New Build

Client:
West Suffolk Council

End User:
Abbeycroft Leisure, Academies Enterprise Trust, Academy Transformation Trust, Adult Social Services, Citizens Advice, Clinical Commissions Group, Department Working Pensions, Public Heath England, Suffolk County Council (SCC), Suffolk Libraries, Suffolk Police, West Suffolk Clinical Commissioning Trust

Project Completion:
May 2021

Project Value:
£39 million

Contract Type:
Design and Build

Disciplines:
Architecture, Interior Architecture, Landscape Architecture, Mechanical + Electrical Engineering, Quantity Surveying + Cost Consultancy, Structural + Civil Engineering

Imagery

01
02
03
04
05
06
07
08
09
010
011
012
013
014
015
016
017
018
019
/
01
02
03
04
05
06
07
08
09
010
011
012
013
014
015
016
017
018
019

Scope

This project required a multi-disciplinary approach across our in house professional teams.

Originating with the master planning, the project required involvement from our Architecture, Landscaping, Interior Architecture, Quantity Surveying, Structural + Civil Engineering, and Building Services Teams.

In order to first explore the possibility of creating the hub, we developed a robust business case to allow partners and stakeholders to conduct due diligence on the proposed community facility. We engaged and consulted with a large number of stakeholders, consolidating all their ideas and requirements. We also carried out land surveys and architectural design proposals. Each option was fully costed to include the build, capital receipts and any land purchase. We produced all background and supporting information, and gave a 25 year lifecycle cost.

We produced detailed designs for the build, including massing and site analysis drawings, layout plans and plans for the use of the buildings and surrounding spaces. This resulted in a smooth process for gaining approvals throughout planning and building control stages. Our designs were also used to secure funding to progress the project. The facilities included within the design are a high school, leisure centre, job centre, medical centre, police, local authority, library, café, pre-school, children’s centre and office spaces.

Our team of architects took many factors into consideration when designing the community facility. For instance, there were multiple stakeholders and end users involved on this project, which presents a more complex task of ensuring all their needs are met. However, through frequent client engagement sessions, the team were able to develop and understand their briefs, gaining a thorough understanding of how best to suit their needs.

This was essential to ensuring a cohesive layout was maintained throughout the building, connecting the facilities logically and allowing staff and users to navigate easily. The design has also provided optimal space for future advances in service delivery and population needs, as well as ensuring the building worked well within its environment. This involved designing in accordance with scale, mass, flow and architectural rhythm.

Our landscape architects ensured the external design was consistent with the ethos of the hub and internal design, as well as providing a cohesive site which connects to the existing town and public routes. They have provided green corridors and landscape features across the site to replace any landscape and ecology lost to the development, whilst enhancing the existing landscape. In order to manage surface water in a sustainable manner, a site wide Sustainable Drainage System (SuDS) was incorporated. They also ensured the site included provision of vehicular access and parking, while promoting sustainable methods of transport through cycle routes, electric car charging points and public transport connections.

Alongside the design of the building, we were appointed under a separate project to undertake a Category B fit-out to the library, café, Council Chamber and office areas. This included specification and installation of the furniture and fixtures as well as selection of final finishes, wayfinding signage and branding. The branding was an additional requirement, created by our graphic designer alongside the interior team, which the client were delighted with.

Mildenhall Hub reflects the Client’s aspiration for a multi-user facility with sustainability and efficient operation at the forefront of the design, focusing on reducing carbon emissions. The design has followed the strategy of ‘Be Lean’, ‘Be Clean’, and ‘Be Green’ principles to significantly reduce carbon emissions when compared to the target emissions rate. A combination of renewable technologies such as PhotoVoltaic (PV) panels, Ground Source Heat Pumps (GSHP), Combined Heat and Powe (CHP) and battery storage have been integrated into the design. Surplus electricity produced from the CHP and PV panels is fed into the battery storage system and used by the building when required. The purpose-built battery is formed from 24 recycled electric vehicle batteries and is the size of a shipping container. Having a centralised plant room serving all the facilities under one roof allows for the integration of services, resulting in an economical and energy efficient solution.

The Hub’s main construction was well underway when the Covid-19 pandemic began. The library and café had been designed as “The Core” of the building joining into other key facilities such as the academy, police offices, council offices, and NHS treatment and consultation rooms. Our design team met with the client, stakeholders and main contractor to plan and develop new design options for the project in-line with covid guidance. Our proactive approach ensured we could facilitate the late design changes, and maintain best value for the client. We adopted a phased approach in line with the government’s lifting of restrictions, which ensured the facilities with delayed opening dates were postponed in favour of focusing on completing the facilities which were required first.  Our experience and efficient response meant very few changes were required. This meant the client’s expectations could still be met, and the impact to ongoing construction was minimised ensuring adherence to the programme and delivery dates.

Testimonial

“The Mildenhall Hub is the model for how many towns and cities will provide their school, leisure and other public services in the future and I feel it is something that we will look back at in years to come and feel proud of.”

James Waters, Councilor and Leader of Forest Heath District Council

Result

The client and end users are extremely pleased with the finished project, which is an example of what can be achieved by working collaboratively with multiple stakeholders.

 

The completed hub is a national exemplar, and the first of its kind in the UK to have as many community services brought together under one roof to achieve its aim in reducing overheads and creating better cost and environmental efficiencies. The design of this building, both internally and externally, meets the client’s brief and requirements, as well as providing a practical and aesthetically pleasing community hub.

Work With Us

We work with clients in both the private and
public sector. Contact us to start your project.

Contact UsLearn More

Project

Woolpit Health Centre

Brief

We were required to carry out quantity surveying and contract administration services.

The client did not have the internal capacity to carry out quantity surveying and contract administration services to RIBA stage 5. We were selected to undertake these areas of work to alleviate pressure on the client.

Key Info

Type:
Refurbishment, Remodelling, Extension

Value:
£450k

Location:
Woolpit, Suffolk

Contractor:
Seamans

Client:
Woolpit Health Centre

End User:
Woolpit Health Centre

Duration:
9 months

Disciplines:
Quantity Surveying + Cost Consultancy

Scope

It was necessary for this project to include a ventilation and air conditioning strategy.

We provided support to the health centre by assisting the design team to create a CQC compliant building. An early discussion with the contractor, lead designer and client enabled us to realise quickly there were issues with some of the specialist design elements. Being part of a multi-disciplinary unit, we were able to provide the resource required to resolve the problems and complete the design quickly and cost-effectively. We were able to prove this by market testing the quotations we provided for the additional design elements.

Due to the project being at a live doctors’ surgery, the health provision needed to be maintained throughout. This made access difficult. We overcame this by adding a preliminary phase to resolve the access route issues and liaising closely with the contractor and client to replan the works. The original programme dates were still maintained. Furthermore, we assisted in rearranging the health centre’s activities to maximise the use of available space. The works were coordinated with planned holidays to minimise disruption and ensure continuity.

Imagery

01
02
/
01
02

Result

Our team helped the client gain additional funding and cost savings.

By maintaining a positive working relationship during this challenging project and through negotiations with the contractor and design team, including an analysis of the key areas of design, we have provided significant benefits. These include saving approximately 10% of the build costs in the reduced extension of time claims, avoiding abortive works and reductions in variations. We delivered more than our original role asked of us to achieve both value and quality.

Work With Us

We work with clients in both the private and
public sector. Contact us to start your project.

Contact UsLearn More

Project

Woodbridge Fire Station

Brief

With the vision to extend and improve Woodbridge Fire Station, we were initially asked to undertake a feasibility study for Suffolk Fire & Rescue Service and Suffolk Constabulary.

Once this had been completed, we were commissioned to undertake and complete the option chosen.

Key Info

Location:
Woodbridge, Suffolk

Client:
Suffolk Fire & Rescue Service and
Suffolk Constabulary

Project Completion:
May 2015

Disciplines:
Architecture, Interior Architecture, Building Services Design, Landscape Architecture, Project Management, Quantity Surveying + Cost Consultancy, Structural + Civil Engineering

Imagery

01
02
03
04
05
06
07
08
/
01
02
03
04
05
06
07
08

Scope

The team assessed and studied a number of architectural, mechanical, electrical, structural, quantity surveying and landscape options for the improvements and extension – and a report was developed.

The report also considered any issues relating to planning, site access and land ownership. Following the feasibility report, all options presented by Concertus were considered and option 2 was progressed, with plans being agreed and funding being secured for the extension.

We continued work on the provision of an extension to accommodate the Police Safer Neighbourhood Team. This included a refurbishment of the existing building to upgrade the existing facilities for the retained fire station, the provision of a new communications room, and the addition of a new garage for the ancillary vehicle.

Testimonial

“The improved Woodbridge Fire Station is a brilliant example of collaboration between Suffolk Fire & Rescue and Suffolk Constabulary, and Concertus has played a major role in achieving this. The two services now share emergency services property and facilities, enabling them to work jointly and operate in a more cost effective way.”

Annett Thompson, Senior Project Manager, Concertus

Result

The Woodbridge Community Fire Station project has highlighted how benefits can be achieved through bringing together blue light services in Suffolk.

The integrated partnership approach creates long-term financial savings for both parties and secures the continued provision of each public sector service in Woodbridge and the surrounding area.

Work With Us

We work with clients in both the private and
public sector. Contact us to start your project.

Contact UsLearn More