Glenwood School Student Residencies

“Morgan Sindall appointed Concertus to work with them on the Glenwood Residential project. Being a bespoke requirement, this has involved working closely with each other, the client and end user to refine and agree the requirements. The scheme has further been tested by tight site constraints of tree preservation orders, a sewer crossing the site and the existing boundaries. Concertus have provided a design that meets all of these requirements and have been proactive in resolving issues that have arisen. It was a pleasure to work with the Concertus team to deliver this much needed facility.” Steve Holt, Morgan Sindall

The Brief:
The proposed project was to demolish the former Glenwood School site and design and construct a new-build residential boarding facility to accommodate up to 20 pupils at any one time. The addition of a boarding facility will enable the school to provide a 24-hour curriculum, Monday to Thursday, during term time. The accommodation needed to be suitable for the pupils who have complex or profound learning difficulties, which may include autism, Profound and Multiple Learning Difficulties (PMLD) and Severe Learning Difficulties (SLD). It was important for the provision to have a domestic atmosphere and appearance to aid the transition from the pupils’ homes to the boarding facility. Internal environment conditions, accessibility, durability of the finishes and health and safety needed to be taken into consideration.

The Scope:
We were commissioned to provide full multidiscipline design services, from inception through to delivery on site. Initially, we created an information pack which allowed us to produce a bid with Morgan Sindall and enter the competitive tender with other framework contractors. Through interrogation of the brief and baseline design, we were able to understand the end user’s requirements and offer value to the project.

A single storey option split into four houses, with a singular front main entrance and associated car and cycle storage, was presented. Traditional construction methods were utilised to form a domestic exterior and blend in with the existing street view. Working with the school and Morgan Sindall, we provided detailed visual information for the pre-planning consultation and answered queries from the public regarding the proposed development. Our close collaboration with Morgan Sindall whilst undertaking the final business case presentation to Essex County Council led to them being awarded the project for delivery.

New ideas for the delivery of the mechanical and electrical works offered cost savings and a more suitable design. Programme reduction solutions, such as shared accommodation for kitchens, were proposed. In addition to reducing the project duration, the space was utilised more effectively.