Project

Lakelands Primary School

Brief

As part of the master plan for a major housing development in the Stanway area a site was provided for a new primary school in response to the expected increase in demand for primary school places in the area.

We worked closely with our client, Barnes Construction who has been commissioned by Essex County Council, to provide a 2-storey, 2 form entry school with suitable facilities to accommodate 420 pupils.

Key Info

Location:
Colchester, Essex

Project Type:
New Build

Contract Type:
Design and Build

Client:
Barnes Construction

End User:
Lakelands Primary School

Contractor:
Barnes Construction

Project Value:
£6 million

Project Start:
November 2019

Project Completion:
November 2019

Project Duration:
1 year

Disciplines:
Architecture, Interior Architecture, Landscape Architecture, Mechanical + Electrical Engineering, Structural + Civil Engineering

Imagery

01
02
03
04
/
01
02
03
04

Scope + Delivery

The design included 14 classrooms, a main hall, a kitchen, a studio, and a specialist food technology classroom providing an excellent learning environment for the children.

Additionally we completed external landscape works and a multi-use games area (MUGA), to facilitate outdoor learning and physical activity.

Throughout the project our design teams frequently implemented measures to provide an efficient and user friendly school. For instance, our skilled Structural Engineers opted for a Structurally Insulated Panel System (SIPS) to form the main structure of the school. The benefits of this Modern Method of Construction (MMC) include its time and cost effectiveness. In addition the accuracy in fabrication of the SIPS as well as high levels of insulation allows for improved air tightness and thermal efficiency reducing energy costs for the school.

During the design stages, our architectural team made use of a 3D modelling system to allow for co-ordination and clash detection, to enhance the quality and accuracy of their design. This included importing the information provided by the SIPS manufacturers into the 3D model to assist in developing an accurate design for the interior of the school.

A further notable element of the design, implemented by our Mechanical and Electrical Engineering team, included a hybrid ventilation system in the form of Mechanically Ventilated Heat Recovery Units. This system draws in fresh air from the outside and heats and circulates this around the room. The benefits of such a system are that it provides fresh air, without having to rely on natural ventilation such as opening windows, enhancing the internal comfort for students and staff. As well as this, to ensure the sustainability of the school LED lighting and absence sensors were installed throughout.

Result

The new school was very well received by our client and the end users.

The internal and external design completed by our multi-disciplined design teams has provided a functional and aesthetically pleasing school for the pupils and staff to enjoy. We are extremely pleased with the fantastic school which has been developed by all involved.

Work With Us

We work with clients in both the private and
public sector. Contact us to start your project.

Contact UsLearn More