Project

Hollingwood Hub

Brief

The existing lock house, at the time of the brief, had been vacant since 1967 and fallen into disrepair.

As part of the regeneration of the Chesterfield Canal, the Canal Trust raised funding to create a visitor centre, café, offices and a small exhibition space. The existing lock house, gifted to the Trust as part of the curtilage of the canal, had been vacant since 1967 and fallen into disrepair. As the building is of historical importance, the Trust sought to retain the building.

Key Info

Type:
Refurbishment, Remodelling, Extension

Value:
£500k

Location:
Hollingwood, Chesterfield

Contractor:
Balfour Beatty

Client:
Chesterfield Canal Trust

End User:
Chesterfield Canal Trust, public

Disciplines:
Architecture, Building Services Design, Landscape Architecture, Quantity Surveying + Cost Consultancy, Structural + Civil Engineering

Scope

Having completed the initial feasibility, our team were awarded the contract for the design and build project.

The existing lock house was stripped back to a bare shell, cast iron cavity wall ties were replaced throughout, roof timbers and flooring were replaced, and a new extension was provided to house a café and exhibition space. Offices for the Canal Trust are now within the lock house.

The site presented challenges as it had a height restriction (below a pylon), was contaminated and there were drainage issues which resulted in unforeseen costs. Our value engineering works reduced these costs significantly and ensured the works met the tight budget. We also made sure the costs to run the building would be kept to a minimum by using natural ventilation, installing energy-efficient boilers and designing the roof to enable solar panels to be fitted in the future (when funding was available).

Imagery

01
02
03
/
01
02
03

Result

Local history groups enjoy using the building and there are regular visitors to this community hub.

Chesterfield Canal Trust were very pleased with the end result which was delivered within their time frame. This new facility has allowed them to raise additional funds as well as raising awareness.

Work With Us

We work with clients in both the private and
public sector. Contact us to start your project.

Contact UsLearn More

Project

Felixstowe

Seafront Gardens

Brief

The project involved a major one kilometre long park enhancement, which included surrounding streetscape improvement works.

The Suffolk seaside town of Felixstowe has a fantastic tourist trade. Attracting people from the local area and further afield, one of its greatest assets, publicly-owned Felixstowe Seafront Gardens, had fallen into disrepair. However, in 2011, Suffolk Coastal District Council (SCDC) started a £4.8 million rejuvenation project as part of a town-wide regeneration programme with match funding from the Heritage Lottery Fund.

The Parks for People programme, in awarding the funding, placed strict criteria on the scheme, for example on measures to increase the range of audiences, the number of volunteers involved and their knowledge and skills. These measures were aimed at improving management and maintenance and the overall heritage value.

Key Info

Type:
Regeneration

Value:
£4.8 million

Location:
Felixstowe, Suffolk

Client:
Suffolk Coastal District Council

End User:
The public

Contractor:
Breheny Civil Engineering Ltd

Completion:
November 2015

Disciplines:
Architecture, Building Services Design, Interior Architecture, Landscape Architecture, Project Management, Quantity Surveying + Cost Consultancy, Structural + Civil Engineering

Imagery

01
02
03
04
05
/
01
02
03
04
05

Scope

Works included encouraging ecological biodiversity and replanting the historic Edwardian planting scheme.

The regeneration project included the following works:

  • Restoration of two historic pavilions and water features.
  • Resurfacing the path network and improving access.
  • Installation of a heritage trail with community-generated artwork.
  • Interpretation panels and wayfinding to improve the legibility of the gardens.
  • Restoration of the historic rockwork walls.
  • Improving security by installing light fittings and CCTV cameras.
  • Rationalising street furniture and recreating historic seating.
  • Installing a new timber-framed shelter.

 

The project has also enhanced the setting of a redundant theatre, the Spa Pavilion, which sits adjacent to the gardens and reopened in November 2015. The design of the circulation space and studio hall with a lower flat roof ensures the scale is appropriate and not overbearing. The use of curtain glazing helps provide visual separation between the two main parts of the development.

Testimonial

“We are so pleased to see the completion of this unique project in Felixstowe. Since the gardens reopened, we’ve had a great response from local people and tourists visiting the area. We’ve already seen more people using them and the addition of lighting in the gardens means visitors are able to enjoy the gardens on winter evenings.”

TJ Haworth-Culf, Suffolk Coastal Cabinet Member for Customers (Community and Leisure)

Result

The gardens are once again an attractive and much needed community area.

Occupying a prime site along the cliffs and complementary to the beach and sea, the gardens are enjoyed by visitors and residents of all ages – from young families playing and picnicking on the grass areas and professionals taking a lunchtime stroll, to health-conscious enthusiasts who use the network of paths and steps to improve fitness.

Also, the gardens are accessible, enabling local people with impaired mobility and elderly residents to enjoy the restored space. Tourists are also enjoying the gardens once again, with a wide range of organised holiday tours, associations and groups making frequent visits.

Work With Us

We work with clients in both the private and
public sector. Contact us to start your project.

Contact UsLearn More

Project

West Suffolk
Operational Hub

Brief

Suffolk County Council and West Suffolk District Council wished to combine some of their current services into one hub site.

Our brief was to provide a new hub to amalgamate their waste site, provision for their future waste collection needs and a purpose-built household waste recycling centre. This would include buildings for a new waste transfer station, bailer building and a re-use centre along with offices. The other part of the site would be used for the Councils’ parks and ground services. These include landscape stores, offices and a vehicle maintenance workshop to service their current fleet of vehicles. Associated external works and landscaping would also be required in this area.

Key Info

Location:
Bury St Edmunds, Suffolk

Project Type:
New Build

Client:
Morgan Sindall

End User:
West Suffolk District Council

Project Value:
£23 million

Project Duration:
13 months

Contractor:
Morgan Sindall

Disciplines:
Architecture, Building Services Design, Landscape Architecture

Imagery

01
02
03
04
05
/
01
02
03
04
05

Scope

For this design and build bid we were commissioned to deliver Architectural, Landscape, Mechanical, Electrical and Carbon services to RIBA stage 3.

Architectural and Landscape services were then appointed by the main contractor to RIBA stage 7 to complete the project. The purpose of the project was to centralise some of the existing waste services onto one joint site to create a hub where services can function together, whilst maintaining the safety of the public visiting the household waste recycling centre. New roads, hardstanding, parking and landscaping were also provided and designed to facilitate the safe flow of traffic in and around the site.

Work With Us

We work with clients in both the private and
public sector. Contact us to start your project.

Contact UsLearn More

Project

Hyde Hall

Brief

The client asked us to provide two separate buildings on the site of the existing farm buildings and restaurant/café area.

We were employed to deliver the concept design, provide technical specification and drawings for construction.

We were tasked with making the concept design a reality for Brooks & Wood Ltd and their client, the Royal Horticultural Society.

Key Info

Type:
New Build

Value:
£4.25 million

Location:
Rettendon, Essex

Duration:
12 months

Client:
Brooks & Wood Ltd

End User:
The Royal Horticultural Society (RHS)

Contractor:
Brooks & Wood Ltd

Disciplines:
Architecture, Landscape Architecture

Imagery

01
02
03
04
05
06
07
08
/
01
02
03
04
05
06
07
08

Scope

One building needed to provide a learning centre and the other to house a restaurant and activity barn.

The learning centre was designed to be light and airy with the ability to provide pedagogy for the Royal Horticultural Society. The buildings required direct and easy links to the outside teaching spaces. The concept design for the external teaching areas was provided by Adam Frost. Our Landscape team were tasked with the production of detailed design information and to make comment/revise areas of concern with regard to flow and building regulations approval.

The second building needed to house a restaurant and events barn. This building is located at the top of a hill with fantastic views of the surrounding Essex countryside. Large glazed sections were used to provide an ‘inside out’ feeling within the space. A glu-laminated frame was used to add grandeur and provide focal points with the aspect of the roof. The building was clad in timber that flowed down the walls and onto decked areas. The external paving also followed the internal floor finishes providing clean lines through the building.

The services we provided were Architectural and Landscape.

Testimonial

“Concertus are unique in their ability to offer a multitude of services under one umbrella. This subsequently enabled expediency in design as well as detailing that surpassed the client’s expectations. As a team, we were able to produce a stunning building that the public will be able to enjoy for many years to come.”

Stuart Boardley, Director, Brooks & Wood Ltd

Result

A high level of detail was required to deliver the striking buildings.

Using a similar palette of materials for both buildings (for example the zinc on the roofs) enabled the buildings to be linked. The clean lines and clear views created through internal and external detailing juxtapose with the hard-metallic lines of the zinc walls and roofs. The softer, more organic nature of the external landscape links with the oak clad restaurant and barn building.

The timescales were very tight from appointment to delivery. Through close coordination with the design professions, we were able to maintain the programme and deliver a successful project.

Work With Us

We work with clients in both the private and
public sector. Contact us to start your project.

Contact UsLearn More