Kesgrave Heath Primary School

The Brief:

Over recent years the Kesgrave area has seen extensive house building in the Grange Farm development. As a result of this, additional places for primary school pupils were required. Kesgrave Heath School has the largest site out of three local schools and therefore was chosen to take on these additional pupils, which required an increase of 210 places at the school.

The Scope:

Concertus provided architectural design and landscaping services for the project as well as mechanical and electrical engineering, and quantity surveying.

We were tasked to design a standalone block containing six classbases, two group rooms and toilet facilities, which would cater for the increase in pupil numbers. The classbases were designed to maximise natural lighting and ventilation, creating a healthy learning environment as well as making savings on revenue costs for energy.

The Result:

Since the project’s completion there is now adequate provision of primary school places in the area. The new classroom block itself was very well received by the client and end-users at the school. The project included the following features:

  • Six new classbases allowing room for the increase in pupil numbers
  • Two group rooms to allow for flexible use of teaching space
  • Creation of a central courtyard linking north and south wings to be used as a garden area
  • New car park built to allow for extra staff. This was used as an opportunity to review and improve the safe movement of pupils and vehicles across the site

Measure of Success:

Project was completed ahead of schedule allowing the school extra time to set up for the start of term.

Timber frame was assembled on site within a week.

The frame was manufactured off-site, minimising disruption.

The project was delivered under budget by approximately £200K .